OVK besiktning i Stockholm

Allt du behöver veta om OVK-besiktning i Stockholm

Allt du behöver veta om OVK-besiktning i Stockholm

editorial

Att bo i en hälsosam inomhusmiljö är viktig för alla. Därför är det av stor vikt att regelbundet kontrollera ditt ventilationssystem. I Stockholm, som i resten av Sverige, är det lag på att fastighetsägare måste genomföra en så kallad OVK besiktning i Stockholm, vilket står för obligatorisk ventilationskontroll. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad en OVK-besiktning innebär, varför den är viktig, hur processen går till och vart du kan vända dig för att få hjälp med besiktningen i Stockholm.

Bakgrunden och betydelsen av OVK

OVK-besiktningen är en lagstadgad kontroll för att säkerställa att ventilationssystem i både bostäder och kommersiella byggnader fungerar som de ska. Syftet med besiktningen är att förebygga hälsoproblem och säkerställa en god luftkvalitet för de personer som använder fastigheten. Kontrollen måste utföras av en certifierad besiktningsman och ska ske med jämna mellanrum, beroende på byggnadens typ och dess ventilationssystem.

Genom att genomföra OVK blir det möjligt att identifiera eventuella brister i ventilationen, vilket kan påverka inomhusklimatet negativt. Arbetsmiljöverket övervakar att dessa kontroller görs, och vid underkännande av en OVK måste åtgärder vidtas för att korrigera bristerna.

Så går en OVK till

För att genomföra en OVK i Stockholm börjar man med att kontakta en certifierad besiktningsman som är godkänd för denna typ av arbete. Under besiktningen kommer besiktningsmannen att granska ventilationssystemets skick och funktion. Detta inkluderar kontroll av bland annat flöden, rengöring av kanaler och skikt, mätning av temperaturer och luftfuktighet samt inspektion av fläktar och filter.

Resultatet av inspektionen dokumenteras i ett protokoll som fastighetsägaren får tillgång till. Om brister upptäcks, måste dessa åtgärdas inom en viss tid efter besiktningen. Godkända system får ett intyg som visar att de uppfyller kraven för god inomhusmiljö, vilket är något som kan vara till nytta vid försäljning eller uthyrning av fastigheten.

Varför är en regelbunden OVK så viktig?

I en storstad som Stockholm, där luftföroreningar och byggtäthet kan vara hög, är det extra viktigt med fungerande ventilation för att säkerställa en god inomhusmiljö. Regelbunden kontroll kan förebygga problem som mögelbildning och ackumulering av skadliga partiklar i inomhusluften. Genom att upprätthålla ett bra ventilationssystem säkerställer man inte bara de boendes hälsa utan även fastighetens långsiktiga värde.

OVK är inte bara en hälsomässig försäkring utan även en ekonomisk fördel. Fastigheter med välunderhållna ventilationssystem brukar ha lägre driftkostnader eftersom ett väl fungerande system är mer energieffektivt. Detta kan leda till lägre uppvärmningskostnader och en reducerad miljöpåverkan, något som blir allt mer viktigt i dagens samhälle.

OVK besiktning i Stockholm

Hitta rätt hjälp för din OVK

När det är dags att utföra en OVK i Stockholm är det viktigt att välja en pålitlig och erfaren partner. Tack vare kunskap och noggrannhet kan en kvalificerad besiktningsman identifiera problem även i de mest komplexa ventilationssystemen.

Om du söker efter en professionell och pålitlig aktör för att utföra din OVK-besiktning i Stockholm, rekommenderar vi (https://scandvik.se/). Med sin gedigna erfarenhet inom branschen och sitt team av certifierade besiktningsmän, kan de garantera en grundlig och korrekt utförd OVK. De erbjuder sina tjänster till både bostadsrättsföreningar, privatpersoner och kommersiella fastighetsägare. Genom att välja Scandvik AB för din OVK kan du vara säker på att du får högkvalitativ service som uppfyller alla lagar och bestämmelser – en investering för både din hälsa och din fastighets framtida värde.