Energideklaration – vad är det och varför behöver du det?
Ska du sälja, köpa eller hyra en bostad? Då är det viktigt att du känner till vad en energideklaration är och varför den behövs. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad en energideklaration är och varför det är viktigt för dig som privatperson.
Vad är en energideklaration?
En energideklaration är en rapport som visar energiprestandan på en fastighet eller bostad. Den innehåller information om fastighetens energiförbrukning, byggnadsåtgärder, installationer, samt information om energikällor. Energideklarationen ger dig som köpare eller hyresgäst en uppfattning om eventuella energibesparingar och vilket underhåll som kan behövas framöver.
Varför behöver du en energideklaration?
Det finns flera skäl till varför energideklarationer krävs i samband med försäljning eller uthyrning av fastigheter och bostäder. Det viktigaste skälet är att energideklarationen ger dig som köpare eller hyresgäst information om vad det kan kosta att värma upp och underhålla din nya bostad. Genom att läsa igenom energideklarationen kan du ta reda på om det finns någon potential för energibesparingar och vilka underhållsåtgärder som behöver utföras.
En annan anledning till varför energideklarationer är viktiga är för att de bidrar till att skapa en hållbar bostadsmarknad. Genom att informera köpare och hyresgäster om fastighetens energiprestanda, kan fastighetsägare motiveras att utföra energieffektiviserande åtgärder. Energideklarationer är dessutom ett viktigt verktyg för att uppmärksamma energieffektivisering som en viktig uppgift för att uppfylla klimatmålen. Genom att värdera byggnadens energiprestanda kan regeringen lättare ta beslut om vilka insatser som krävs för att uppnå ett hållbart byggande.
Vad är syftet med en energideklaration?
Syftet med energideklarationen är att informera om fastighetens energiprestanda och ge tips på hur den kan förbättras. Genom att läsa igenom energideklarationen kan du som privatperson ta reda på om det finns möjlighet att installera bättre isolering, annan uppvärmning eller andra åtgärder som leder till en lägre energiförbrukning.
Energiexperter som utför energideklarationer går igenom alla områden i fastigheten och utvärderar dess energiprestanda baserat på bland annat värmeanläggningar, tak, väggar, golv, ventilation och fönster. De tar också hänsyn till energianvändningen och hur den har påverkat miljön.